September 25, 2009

Activitatea Solara

Soarele s-a gasit intr-un minim de activitate in ultima perioada (cativa ani). Asta inseamna ca in ultima vreme nu au aparut pete solare si furtunile solare si ejectiile de masa - buclele alea frumoase care apar in imaginile NASA - au fost mai reduse.

Totusi acum cateva zile au aparut pete solare care tin de noul ciclu solar. Avand in vedere ca activitatea va continua sa fie probabil redusa, cine are ocazia ar trebui sa se duca la un observator astronomic ca sa vada petele (da, te poti uita la soare prin telescop daca ai un filtru puternic care sa iti apere ochii de la a fi dezintegrati).

Aceasta este o imagine obtinuta prin ccd de la Observatorul Palatului National al Copiilor (Bucuresti). In ea se vede un grup de pete solare. Camera si fotograful (eu) sunt de la Asociatia Astronomica Urania, fara legaturi cu astrologia sau tanti de la televizor. Cine nu stie diferenta dintre astronomie si astrologie, poate sa mai repete scoala...


Despre pete solare aveti mai multe detalii aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunspot
Acestea sunt zone mai reci de pe suprafata soarelui care apar inchise la culoare tocmai din cauza ca sunt mai putin calde decat suprafata solara din jurul lor.

No comments: