September 30, 2009

M13 - roi globular

Un roi de stele, dupa cum sugereaza si numele sau, reprezinta o aglomerare de stele. O gramada. Care poate fi de doua tipuri: exista roiuri deschise si roiuri globulare. Cele globulare au aceasta forma din cauza gravitatiei, care face ca stelele sa fie mai apropiate.

Mie imi plac in mod special roiurile globulare pentru ca pentru mine, e ca si cand m-as uita la o galaxie foarte mica. Cu ochiul liber se pot vedea multe multe stele intr-un spatiu foarte mic, uneori asa de multe incat cu un telescop care nu e prea grozav observam o pata albicioasa, ca o ceata, in loc de mai multe puncte individuale.

Tocmai si din cauza ca are o intindere mica pe cer, roiul globular a fost mai usor de fotografiat, incapea cu totul in campul camerei CCD.

Nu mai utilizasem niciodata dark-frame-ul. Mai jos se va vedea diferenta:

Fotografie fara folosirea unui darkframe:
Fotografie din care s-a scazut darkframe-ul:
Dark-frame-ul este o imagine care se obtine expunand cu CCD-ul (fotografiind) o perioada mai indelungata cu telescopul acoperit. Neavand nicio sursa externa de lumina, imaginea formata, daca prezinta devieri de la culoarea neagra, este data aproape exclusiv de defecte sau 'impuritati' ale sistemului CCD. Scazand imaginea cu defecte din imaginea bruta s-ar obtine o imagine curata.