October 22, 2009

Galilean Week continua!

Evenimentul de la observatorul astronomic PNC, Galilean Week, continua. Acest eveniment are loc in cadrul Anului International al Astronomiei. In fiecare seara, de la observatorul astronomic din Palatul Copiilor, veti putea veni la observatii astronomice sau la sesiuni de prezentari pe tema astronomica.

De ce Galilean Week? Pentru ca in urma cu 400 de ani omul a folosit pentru prima data luneta in scop astronomic. Bine, nu orice om, ci Galileo Galilei. Omul de stiinta auzise de existenta unei 'masinarii' care iti permite sa vezi la distanta si care foloseste lentile pentru acest lucru. La vremea respectiva (cca 1609) oamenii stiau sa faca lupe, adica discuri sau bucati de sticla slefuite de o forma concava sau convexa. Nestiind exact cum arata 'aparatul', Galileo s-a apucat sa construiasca si el un lucru asemanator, dupa cum isi inchipuia el ca ar trebui sa functioneze un asemenea instrument. Nu stiu exact la ce se gandea in momentele respective dar putem presupune ca incercarile de a construi luneta, fara sa o fi copiat, se bazau pe trial-and-error.

Lentilele sunt niste obiecte destul de greu de construit. La vremea respectiva nu existau masini unelte, asa ca orice slefuire si polisare trebuia facuta manual. Asta insemna un proces foarte laborios de turnare a sticlei si apoi de slefuire a acesteia, manual, zile si saptamani pana cand lua forma dorita, apoi polisarea si lustruirea bucatii de sticla pentru a o face mai transparenta, pentru a indeparta zgarieturile. Toate aceste etape trebuiau sa ii si ofere bucatii de sticla nu numai lustru, ci si forma unei lentile, forma care nu este usor foarte usor de obtinut.

Ideea geniala a lui Galilei a fost insa folosirea lunetei pentru studierea cerului. Din clipa in care a indreptat acel instrument spre cer, astronomia si stiinta au evoluat radical. Cu ajutorul lunetei a observat planeta Jupiter si satelitii acesteia. Facand observatii in zile diferite a observat ca acestia se misca in jurul planetei mama, asta insemna ca sistemul jovian era ca un mic sistem solar, deodata era clar ca nu toate obiectele ceresti se invart in jurul Pamantului.

A observat apoi fazele lui Venus, care sunt asemanatoare cu fazele Lunii, in sensul ca discul lui Venus poate fi luminat mai mult sau mai putin, plecand de la o semiluna subtire, pana cand planeta pare a fi complet luminata, 'plina'. Aceste detalii nu se puteau vedea cu ochiul liber, insa prin luneta erau relativ usor de observat. Faptul ca Venus avea faze insemna ca acea planeta se gasea intre Pamant si Soare, iar momentele in care aceasta era 'plina' sau 'noua' indicau faptul ca Venus se invarte in jurul Soarelui, nu in jurul Terrei.

Observatiile deschideau drumul unei idei: legile care tineau planetele in jurul soarelui puteau fi aceleasi cu legile care tineau satelitii in jurul lui Jupiter si Luna in jurul Pamantului. Practic, asta insemna ca legile care guvernau miscarea planetelor sau faceau obiectele de pe Pamant sa cada erau universale. Pentru noi aceste lucruri pot parea banale, in zilele noastre, dar chiar si aceste lucruri simple au fost initial teorii care au trebuit sa fie demonstrate sau deduse prin observatii.Ieri, miercuri, a fost ultima zi de workshop, asta insemnand de azi orice peroana interesata poate veni la observator. Pentru mai multe detalii si contact:
www.astronomie.ro

Despre Galilei:

http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

No comments: