October 4, 2009

Harvest Moon - Luna Recoltei

Harvest Moon in traducere directa din engleza, Luna recoltei - nu stiu care e corespondentul la noi sau daca avem asa ceva - se refera la perioada cea mai apropiata de echinoctiul de toamna in care Luna este plina. Numele de Harvest(recolta) s-ar putea sa vina de la faptul ca toamna se recolta cam tot ce se planta si ingrijea de-a lungul anului, iar fermierii puteau sa lucreze mult dupa caderea noptii, la lumina Lunii. Probabil ca se foloseau, cei care puteau si stiau, si de perioadele lunii ca sa stie cand sa se apuce de recoltat. In orice caz, suntem in perioada de "harvest moon".
Din acest motiv o sa pun o poza frumoasa cu Luna (imagine de pe wikipedia):

E foarte interesat de vazut cum s-a dezvoltat calendarul si astronomia multumita agricultorilor. Cand omul a trecut de la stadiul de vanator-culegator la cel de agricultor, el avea nevoie sa stie exact cand trebuie sa semene, sa are, sa sape sau sa culeaga. La inceput probabil lucrurile au mers prin trial and error, incercand si esuand, insa comunitatile mari si dense nu isi mai permit o recolta 'ratata'. Asta ar insemna moarte. Calendarul, studiul cerului, cu ochiul liber, a fost solutia. Sute sau mii de ani de observatii au fost probabil necesare. Cunostintele s-au trecut probabil din tata in fiu, sau oricum, pastrate in sanul comunitatii, fiecare generatie fiind mai buna decat cealalta la cititul calendarului. Astfel se putea sti, la un moment dat, cu oarecare exactitate, cand trebuie facute muncile agricole.


Pentru ca a fost Luna recoltei, am cules via, doar o galeata de struguri a iesit insa...ramane sa vad cum fac vin din strugurii astia:

Urmeaza sa fac vinul acasa, sa zdrobesc strugurii. Pun mai tarziu imaginile cu asta.

Despre harvest moon:

http://en.wikipedia.org/wiki/Harvest_moon

si despre calendar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Calendar

No comments: