October 9, 2009

Impact Lunar NASA

Exista apa pe Luna? Intrebarea asta si-au pus-o oamenii de stiinta de foarte multa vreme, mai exact de cand Luna a incetat sa mai fie un astru intangibil, adica de prin '60 incoace. Daca omenirea doreste sa isi stabilieasca o baza (semi)permanenta pe Luna, aceasta ar avea nevoie de resurse.

Nu am putea lua apa de pe Pamant insa? Avem atat de multa si totusi, Luna e destul de aproape. Daca misiunile Apollo au facut-o, de ce nu s-ar putea face asta si in viitor?


Cam asa ar putea arata o baza lunara...

Problema nu este asa de simpla. Energia electrica ne-o putem lua de la soare, cladirile le-am putea construi din sol lunar. Apa si aerul insa va trebui sa le caram cu noi. Avand in vedere costul si efortul exorbitant de a duce un kilogram de material de la Pamant la Luna, orice economie este bine venita. Daca adaugam la aceasta faptul ca apa, adica H2O, poate fi transformata si in combustibil (hidrogen) si in gaz respirabil (oxigen), atunci eforturile de a gasi apa pe Luna sunt perfect justificate.

Cum gasim apa pe Luna? Pare simplu la prima vedere...

Apa pe Luna insa nu poate exista sub aceeasi forma sub care o intalnim pe Pamant, in stare lichida, gazoasa sau sub forma unor blocuri de gheata masive. Singurul mod in care apa ar putea sa fi ajuns pe Luna, avand in vedere dimensiunile si trecutul ei geologic, ar fi fost din ciocnirea cu comete si alte corpuri asemanatoare - 'bulgari' de gheata si praf ce orbiteaza in jurul Soarelui. Apa ar fi prezenta pe Luna sub forma de molecule sau particule extrem de mici.


Soarele puternic nu permite insa apei sa existe la suprafata Lunara, asa ca singurul loc in care aceasta ar putea fi gasita este pe fundul unor cratere din zona polilor unde lumina solara nu bate niciodata. Moon Mineralogy Mapper: sonda arata 'urme' de apa spre poli.

Pentru a gasi apa, mai multe sonde spatiale au studiat zonele polare ale Lunii cu mai mult sau mai putin succes.

Vineri, in jurul 14:30 (ora noastra) , LCROSS (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) va incerca sa afle daca exista apa pe fundul unui crater de la polul sudic al Lunii.
LCROSS se va separa in doua parti in orbita lunara: una va izbi cu o forta puternica fundul craterului, imprastiind praf si sol de pe fundul craterului. Daca exista apa acolo, aceasta va si ea imprastiata in spatiu. A doua parte a sondei LCROSS, care este incarcata cu senzori, va trece prin norul creat de impact, detectand substantele chimice din acesta si relevand existenta sau inexistenta apei.

Sonda LCROSS, cele doua parti ale sale: impactorul, in spate si detectorul, in prim plan.

Impactul ar putea fi vazut de pe Pamant, nu insa si din Romania. Pentru a vedea LIVE evenimentul, urmariti NASA-TV (acum, la ora 1:41, se pare ca mai sunt cateva minute pana la impact):
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Locul impactului, cu rosu. Fotografie realizata de Pete Lawrence, sursa www.spaceweather.com

Despre apa lunara:
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/ice/ice_moon.html


Toate imaginile apartin NASA, sursa lor fiind wikipedia.

No comments: