October 12, 2009

Orion

Constelatia Orion, una din cele mai mari si mai cunoscute constelatii, se gaseste pe ecuatorul ceresc, asta insemnand ca poate fi vazuta de aproape oriunde de pe planeta. Ea este cunoscuta si pentru nebuloasele sale, dintre care cea mai cunoscuta este m42.

Constelatiile sunt insa doar niste conventii ale oamenilor, trebuie sa stim ca stelele dintr-o constelatie nu sunt neaparat apropiate ca distanta, nu e ca si cand ar fi toate intr-un plan. Unele stele pot fi apropiate, altele indepartate, iar configuratia in care le vedem noi acum este unica pentru pozitia noastra in spatiu. Daca ne-am misca un pic din zona noastra de cosmos, constelatiile actuale nu s-ar mai vedea, stelele schimbandu-si dramatic pozitia relativa pe cer.

Fotografie din 2005 cu Orion. Am facut-o albnegru in calculator pentru ca folosisem un aparat simplu, care facea ca imaginea originala sa fie plina de 'zogomot'...Se vede centura lui Orion - trei stele aproape in linie -, nebuloaas fiind in "cutitul" sau "sabia" lui Orion, stelele apropiate, in imagine la dreapta si un pic in jos fata de centura.

Nebuloasa din Orion, m42 (Messier 42) este vizibila si cu ochiul liber. Este o nebuloasa difuza, iar in centrul ei se gaseste un tanar roi deschis, Trapezium (trapez). In noptile de iarna puteti sa-l vedeti pe Orion spre sud.

Imaginile au fost prelucrate cu registax, o parte, iar alta parte au fost suprapuse pur si simplu manual, frame cu frame, in photoshop. Acestea sunt primele mele fotografii mai reusite cu Orion, aceste doua imagini cu nebuloasa au fost obtinute folosind un aparat de duzina, un Canon Powershot.

Nu am mai reusit sa prind un cer asa de curat si focus atat de bun niciodata de atunci, adica de mai bine de un an jumate. In ultima vreme s-a construit in draci in zona, au aparut blocuri turn foarte puternic luminate, parcul e plin de lampi si el si avem si un panou care ne lumineaza puternic cupola. Ma tem ca imagini ca astea nu o sa mai pot obtine din palatul copiilor niciodata.

Mai multe despre nebuloasa Orion:
http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_Nebula

1 comment:

Gwalchmai said...

Orion e o melodie de la Metallica dude, nu mai aburi oamenii!