October 18, 2009

Update la impact lunar LCROSS

Dupa ce imaginile in direct ale impactului lunar LCROSS s-au aratat a fi mai mult decat dezamagitoare - practic nu s-a vazut absolut deloc impactul in imaginile live de la NASA - oamenii de stiinta au inceput sa lucreze la prelucrarea datelor trimise inapoi de sonda.
(detalii despre misiune aici: http://blakutps.blogspot.com/2009/10/izgheste-luna.html)

Ca raport preliminar, NASA a publicat imagini mai detaliate dinaintea incheierii misiunii, in care se vad craterul produs de modulul impactor al misiunii LCROSS cat si praful si vaporii imprastiati de izbitura. Sonda cu senzori a misiunii LCROSS a transmis imagini pana in ultima secunda inaintea prabusirii sale, relevand faptul ca impactorul a produs un crater de aproximativ 30 de metri.

Astfel se poate observa in urmatoarele imagini atat si norul de praf cat si craterul produs. Praful imprasiat insa nu poate foarte mult sub forma de 'nor', din cauza ca Luna nu are atmosfera in care particulele de praf si ramasitele impactului sa pluteasca si sa se imprastie.
Sonda a transmis imagini si in infrarosu, iar mai sus puteti vedea imaginile respective cu impactul in diferite momente inaintea terminarii transmisiei.
Pentru mai multe detalii:

http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/LCROSS_impact.html


toate imaginile sunt de la NASA, evident.

No comments: