December 8, 2009

Ce s-a intamplat?

Na ca nu ma pot abtine sa nu vorbesc despre alegeri! A fost o lupta asa de stransa si cu rezultate atat de surprinzatoare incat e imposibil sa nu vorbesti despre ea.

Tineti minte ca am facut un poll de vot negativ in care userii puteau sa voteze cu cine sa NU fie presedinte. Dintre cei trei mari candidati, Basescu a castigat la voturi negative(26%), adica cei mai multi ar fi votat impotriva lui. Anonescu aproape ca nu a fost atins (4% vot negativ), Geoana a iesit pe locul 2 (15% vot negativ). Becali a luat insa cel mai mare vot negativ. Au fost si altii. Conteaza, si o sa vedeti de ce...
http://blakutps.blogspot.com/2009/11/un-anti-vot-un-anti-presedinte.html

Ce s-a intamplat? De ce asteptarile unora s-au spulberat.

Prima cauza si cea mai importanta, zic eu, este aceasta: cu cat te bagi intr-o multime mai mare de oameni, cu atat tu devii mai mic. Basescu a stat aproape singur sa se lupte cu cine a vrut, ceilalti au facut o gasca. Gasca poate fi mai puternica in general, dar stampila o pui pe singur om. Un om intr-o multime isi cam pierde din personalitate (un fel de fenomen Bystander Effect.)

Se prea poate sa isi dea seama cei din PSD sau PNL ca poate daca nu se aliau cu toate partidele si cu toate televiziunile rezultatele lor puteau fi ceva mai bune. Pentru ca ura pentru un grup de politicieni, de orice coloratura ar fi ei, este mai mare decat suma totala a urii pentru fiecare politician din acel grup in parte. Cu alte cuvinte, doi politicieni vor si si mai detestati de catre alegatori daca se aliaza decat daca raman separati. Pentru ca oamenii care voteaza nu dispretuiesc doar pe candidatul adversar, ci si pe alegatorii si sustinatorii sai. Ori cand doi adversari se aliaza, din ratiunile lor politice, alegatorii lor nu fac la fel, ca ei nu sunt ca politicienii in stare sa uite de animozitati sau prietenii cat ai bate din palme.
Prin analogie o banda de hoti e mai inspaimantatoare pentru un om decat hotii priviti separat.

Oamenii nu au vazut Basescu vs Geoana, ci pe Basescu vs un grup din care face parte si Geoana...si Gigi Becali, care a batut pe toata lumea la vot negativ (29%)...

Urmatoarea problema a celor care credeau ca or sa castige si in definitiv a tuturor candidatilor in general: Institutele sau firmele care sondeaza opinia s-au obisnuit sa anunte rezultatele pe care clientii lor vor sa le auda. Am observat chestia asta in mai multe randuri, nu e doar efectul masluirii sondajelor, pe care toti se pare ca il fac, ci si actiunea independenta a fiecarei firme de sondare in parte.

Am avut ocazia sa cunosc oameni care faceau sondaje de opinie de tot felul, pentru diferite firme (sondaje nu neaparat despre politica). In final, cei care efectuau sondajul, anuntau rezultate cat mai optimiste pentru client. De ce? Mentalitatea lor era, daca e de bine, ma plateste sa mai fac si alte sondaje, sa intru mai in detaliu.

De exemplu, daca firma de sondare a opiniei ii spune partidului x ca respectivul lor candidat are sanse destul de mari la primaria comunei x, aceasta stie ca partidul in cauza o sa comande si alte sondaje, oamenii de afaceri ai partidului o sa comande si ei sondaje - ca deh, alegeri fara pomana sau afaceri nu exista. Si uite asa se creeaza o mentalitate de lucru printre 'sondatori' ca e bine sa ii zici clientului ce ar vrea sa auda, pastrand desigur scuza marjei de eroare statistica, despre care insa necunoscatorii nu stiu ca poate fi facuta foarte mica daca se lucreaza corect.

Restul discutiilor, daca s-a furat sau nu, devin irelevante. In definitiv, daca s-a furat (duhh!!!) cred ca au furat in mod egal, oarecum anuland orice avantaj prin furt. E trist sa gandesti asa, dar asta e.

Iar despre rasturnarea de situatie... chiar a fost o rasturnare reala? Noua, oamenilor de rand, poate asa ni s-a parut. Intrebarea se pune daca nu cumva partidele -sau si mai interesant, sustinatorii acestora- stiau inca de la ora 21:00 rezultatele iar ce am vazut la televizor nu a fost decat un circ bine pus la punct.

Crazy times...

edit: Votul electronic in paralel cu cel pe hartie, toti care voteaza sa fie bagati in baze de date - cate una pentru fiecare partid, pentru bec si pentru observatori. Apoi la final, sa se faca bilantul. Tare ma tem ca nici un partid nu o sa vrea asa ceva...

1 comment:

Vladimir said...

Intr-un fel mai bine ca a iesit tot el. Una la mâna acum sa-si asume acum responsabilitatea pentru jegu' in care a bagat tara asta si sa fie el responsabil pentru returnarea imprumutului de la FMI. (ca de platit tot noi platim...) Sunt toti niste jigodii.