December 3, 2009

Miscarea electronilor in camp magnetic

Acesta este experimentul de la laboratorul de electricitate de la facultate (Facultatea de Fizica, UB).

Campul magnetic actioneaza asupra sarcinilor electrice in miscare, iar forta magnetica afecteaza particulele incarcate electric, in miscare, care au viteza neparalela cu liniile de camp magnetic.

Cele doua bobine (rosii, mari si rotunde -circulare de fapt) creeaza un camp magnetic relativ uniform, a carui directie este inspre privitor (campul 'iese' aproximativ din monitor). Electronii sunt azvariliti in sus din micul orificiu din imagini, perpendicular deci pe liniile de camp si sub actiunea fortei magnetice au o traiectorie circulara.Tubul este umplut cu gaz (Argon cred) la presiune scazuta, pentru ca traiectoria electronilor sa poata fi observata si in acelasi timp acestia sa nu fie franati prea mult.
In imaginile in care avem doar un semicerc, electronii lovesc o tinta asezata la o distanta cunoscuta, astfel putem masura exact raza traiectoriei circulare.Daca viteza nu este perpendiculara pe liniile de camp, componenta vitezei in lungul liniilor e neafectata, astfel apare o traiectorie elicoidala.


Se poate observa cum un camp magnetic "perturbator", adica un magnet tinut in mana, afecteaza traiectoria electronilor.

Mai multe despre campul magnetic, forte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_force
si o animatie:

http://www.bigs.de/en/shop/htm/magnetf01.html

No comments: